Hot Wheels autók keresés

2010. január 1., péntek

A Hot Wheels története

Modellek

A Hot Wheels egy modell autó gyártó cég a Mattel tulajdonában, mely 1968-ban kezdte pályafutását.

Eredetileg az autókat és teherautókat 1:64-es méretarányban gyártották azért, hogy a Hot Wheels autópályakészletekhez használják őket. Pár éve már sokféle, nagyon részletes modellt gyárt a Hot Wheels a felnőtt gyüjtők számára, köztük Forma 1-es és Nascar autókat. Mégis a legelterjetebb és legnépszerübb az 1:64-es méretarányú kisautók, ebből van a legtöbb eladásuk világszerte.

A Hot Wheels terméksorozat különféle pályákat és járműsorozatokat takar.

pl. Sizzlers, Újratölthető elektromos autók. Hot Line Trains, Hot Wheels vonatok. R-R Rumblers, Motorkerékpárok és Hot Birds, Repülőgépek

Tartozékok

A Hot Wheels sok forradalmi jellemzővel indult a játékautópiacon. A legnagyobb újítása azok a szabadon futó kerekek voltak,amik révén a Hot Wheels autók gyorsabbak voltak kortársaiknál. Kifejezetten arra tervezték őket,hogy az erre a célra gyártott két sávos műanyag autópályán hurkokat és ugrásokat hajtsanak végre minél gyorsabban.

Az autópályát C-kapocs segítségével egy asztalhoz,vagy székhez erősitették és a gravitáció segítségével már indulhatott is a verseny. A későbbi készletekben már volt kezdőkapu és olyan célzászló amit az első célba érkező autó hozott működésbe,így nem volt kétséges: ki az első.

A leghíresebb készletek közül az egyik volt az 1970-es Mongoose & Snake Drag Race Set,amit az 1990-es évek folyamán már 500 $- ért árultak. Azóta persze újra gyártják a másolatait.

1970 - Mongoose & Snake Drag Race Set

A jó gurulási képességen felül, ezeket a modelleket meg lehetett különböztetni a Spectraflame festésről. Először fényezték a gépkocsi karosszériák csupasz fémét,azután bevonták őket egy tiszta színes lakkba. Antifreeze-ként, Magenta-ként és Hot Pink-ként adták vissza az autók egzotikus színeit.

Azok a modellek amiket kibocsájtottak, Show Car, Hot Rods, Muscle Car-ok voltak, amik minden más gyártótól megkülönböztették a Hot Wheels-t.

A Hot Wheels Története

1968

Elliott Handler a Mattel Co. alapítója úgy döntött,hogy készít egy sorozat játékautót.Részt akart szerezni az autómodellek hatalmas piacából. Egy kis részt,amit akkor a brit vállalat uralt a Lesney Matchbox. Bár a cég akkori vezetése úgy gondolta,hogy ez rossz ötlet, az autók mégis sikeresek lettek.

1968-ban tizenhat modellel kezdődött minden. Ebből tizenegyet Harry Bentley Bradley tervezett, többek között az első modellt is ami egy sötétkék Custom Camaro volt.

Bár Bradley az autóiparból volt,nem tervezett müködőképes igazi autót. Egy próbálkozása mégis volt,Mike és Larry Alexanderrel együtt építették a Dodge Deora Fantázia autót. Figyelemreméltó terve volt még a Custom Fleetside, Aminek az alapja egy 1964-es Chevrolet El Camino volt.

Az autók mindegyikét jellemezte a Spectraflame festés,a speciális felfüggesztés és a Red Line gumi kerekek. Plusz az Amerikai tipusok,Hot Rod-ok és prototipusok arzenálja.

Ezen jellemzők összessége alapozta meg a Hot Wheels sikertörténetét.

1969

Ahogy a speciális jellemzők adottak lettek,a Mattel nagy számban elkezdte gyártani a Hot Wheels autókat.

Közben a Matchbox-nál teljesen át kellett formálni a perspektívát,mert a verseny egyre nagyobb lett és nem akarták elveszteni a piacvezető szerepüket.

Harry Bentley Bradley nem hitt a Hot Wheels Sikerében és ott hagyta a Mattelt,hogy visszamenjen az autóiparba. Ira Gilford éppen távozott a Chrysler-től és átvette Bradley munkáját. Egyből belevetette magát az új Hot Wheels sorozat tervezésébe.

A Hot Wheels leghíresebb modelljei közül néhányat,mint például a Twin Mill és a Splittin Image, Ira Gilford rajztáblájáról származott.

A siker az 1968-as sorozatot szilárdította meg az 1969-es kibocsátással.

A Hot Wheels valójában a kicsi játékautómodellek legfontosabb márkáját alapította meg az USA-ban. A Splittin Image, a Torero és a Twin Mill voltak a Show & Go sorozat első darabjai és az első tervek amik a Hot Wheels égisze alatt születtek.

A Beach Bomb kezdeti prototipusai hűen követték a Vw busz alakját és volt két szörfdeszkája ami kilógott a hátsó ablakon. A Hot Wheels-nél ebben az időben arról akartak meggyőzödni,hogy minden autó, minden pályán és minden játékkészleten használható legyen. A tesztelők sajnos azt mutatták,hogy ezt a korai verziójú Beach Bomb-ot át kell alakítani, mert nem fért el a pályákon,tehát a nyomtávon kellett változtatni és nagyon orrnehéz volt,ezért a gyors kanyarokban mindig kisodródott.

A Hot Wheels dizájnerek, Howard Rees és Larry Wood kénytelenek voltak változtatni. Kiterjesztették az oldal lökhárítókat,hogy teljesen elfoglalja a pályafészket, a tetőt kivágták és felváltotta egy teljes hosszúságú napfénytető, hogy csökkentse a gravitáció központját.

Az első tipusú Beach Bomb-ot a gyüjtők széles körében az egyik legnagyobb ritkaságnak tartják. Ismeretlen számban gyártották és a Mattel az alkalmazottaknak ajándékozta őket.

Mára kb. 25 db. maradt fenn ebből a modellből.

A második javított verziójú Beach Bomb mai értéke állapottól függően akár 600 $-is lehet ami kb. 112.000-ft.

Az első tipusú Beach Bomb-ról csak egy adat van az értékével kapcsolatban. Egy mélyen tisztelt és széles körben ismert Hot Wheels gyüjtő a múlt évtizedben 70.000 dollárt fizetett egyetlen példányért ez kb. 12.600.000 - ft. Ez nem tévedés! Kétszer is kiszámoltam.

A Hot Wheels Collectors Club korlátozott darabszámban 2002-ben kibocsátotta az első tipusú Beach Bomb-ot egy új frissített változatban.

1970-es évek

1970 egy másik jó év volt a Hot Wheels számára. Ez volt az az év,amikor megjelent a Sizzlers sorozat.

Howard Reesnek,aki Ira Gilforddal dolgozott, elege lett abból,hogy autókat tervez.Más munkát szeretett volna. Rees-nek volt egy jó barátja, Larry Wood. Még a Fordnál dolgoztak együtt. Rees tartott egy bulit,ahová meghívta Larry-t és ott felajánlotta neki,hogy dolgozzanak együtt a Hot Wheels-nél. Larry elfogadta a felkérést és egy hét múlva már a Mattel-nél dolgozott. Az első terve a Try Baby volt.

Több évtized elteltével Larry Wood még ma is a Hot Wheels-nél dolgozik.

Egy másik tervező, Paul Tam, csatlakozott Larryhez és Ira Gilfordhoz.Paul első tervei a Hot Wheels-nél a Whip Creamer volt. Paul Tam 1973-ig dolgozott a Mattelnél. A sok futurisztikus terv közül néhány amit Paul Tam tervezett: Evil Weevil, Open Fire, Six Shooter és a Double Header amit Larry Wood-al közösen tervezett.

A Hot Wheels-nek 1972és73 egy visszaesést hozott. Kevés új modellt terveztek és 1973-ban a legtöbb modellnek megváltoztatták a színét. Megszünt a Spectrafame fényezés. Helyette egy olcsóbb ragyogó fényű zománcfestékre cserélték az autók színeit.

1974-ben a Hot Wheels elkezdte használni a Flying Colors szlogent és rikító emblémákat, különleges festésterveket adott az autóknak,amik segítették az eladásokat újraéleszteni. Az 1968-as kis surlódású kerekekkel ez az újítás forradalmi volt ebben az iparágban.

1977-ben a Redline kerekeket megszüntették,eltüntek a piros csíkos Polygas gumiabroncsok. Ezzel a gyártás költségeit akarták lefaragni, hogy továbbra is versenyképes ára maradjon a Hot Wheels-nek.

1980-as évek

A 80-as évek elején kezdődött az a folyamat,ami meghatározta a késöbbi alapokat és jutatta a Hot Wheels-t a mai magasságokba.

1981-ben bemutatták a Hot Ones kerekeket aminek arany festése volt és egy speciális vékonyabb tengellyel voltak szerelve a gyorsabb futás érdekében.

A Hot Wheels elkezdett egy új vonalat. A kisebb takarékosabb autókról is készíteni kezdte a modelleket. Például a Pontiac Fiero, vagy a Dodge Omni 024.

1983-ban bemutatták a Real Riders sorozat új kerekeit is,valódi guniabroncsai voltak és egy komolyabb szintre emelték ezeket a modelleket az olcsobbaktól. A tény ellenére,hogy nagyon népszerű volt a Real Riders,a magas gyártási költségek miatt csak rövid életű sorozat volt.

A 80-as évek végén bemutatták a Blue Card-ot, ami a Hot Wheels autók jellegzetes csomagolása lett. A mai napig ezt használják,különféle grafikákkal.

1990-es évek

Az 1995-ös év talán az egyik legnagyobb változást hozta a Hot Wheels számára. Sorozatokra bontották az egy éven belül kiadott modelleket. A Treasure Hunt széria is ebben az évben kezdte a pályafutását,de erről bövebben majd később. A többi sorozat általában négy autót tartalmazott,olyan festéktervekkel amik követtek egy témát,más szóval sorozatok voltak.

Az eladások hihetetlen mértékben megnőttek ebben az évben a sorozatoknak köszönhetően. Minden gyüjtő azt szerette volna,hogy minden szériából minden darab meglegyen neki. Elindult a vadászat,hogy mindenki megtalálja a hiányzó darabot. Ez azt hozta magával,hogy bizonyos modellek hiánycikké váltak és nem csak az Egyesült Államokban. Innentől kezdve az ár a "csillagos ég".

1997-ben a Hot Wheels, Kyle Petty Nascar vezetővel aláírt egy megállapodást és elkezdték gyártani a Nascar versenyautók másolatait.

1999-ben a Hot Wheels aláírt egy másik megállapodást. Öt Forma 1-es csapattal. Így a Forma 1-es autók gyártása is beindult.

A Treasure Hunt - Széria

A T-Hunt sorozatot 1995-ben mutatták be. Tizenkét autóval. Ezek a modellek különleges részletekkel és korlátozott példányszámban készültek. Kezdetben mindössze 10.000 darabot gyártottak belőlük. A T-Hunt- széria azonnal nagy érdeklődést váltott ki a gyüjtők körében. 1996-ban a nagy érdeklődés miatt a darabszámot 25.000-re növelték. 1998-ban megszüntették a korlátozott darabszámot. A T-Hunt modelleket a különleges fényezés és általában a gumi kerék jellemez. Az elmúlt évtized adatai alapján a T-Hunt-oknak mindig magasabb az ára és folyamatosan emelkedik a régebbi modellek értéke.

A T-Hunt - okat meg lehet vásárolni készletben is. Ezeknek a készleteknek minden darabja sorszámozott. Az összes modellt tartalmazza amit az adott évben kiadtak. Ezekből a készletekből 2000 darabtól 6000 darabig gyárt a Hot Wheels évente és hatalmas kuriózumnak számít.

A T-Hunt - okat meg lehet vásárolni készletben is. Ezeknek a készleteknek minden darabja sorszámozott. Az összes modellt tartalmazza amit az adott évben kiadtak. Ezekből a készletekből 2000 darabtól 6000 darabig gyárt a Hot Wheels évente és hatalmas kuriózumnak számít.

2001

Ennek az évnek a folyamán a Hot Wheels 240 modellt bocsátott ki. Ebböl 12 darab T-Hunt, 36 darab First Editions és 12 Segment szériát, melynek mindegyike 4 darab modellt tartalmazott.

2002

2002-ben 12 darab T-Hunt, 42 darab First Editions és 15 Segment széria jelent meg.

2003

Ebben az évben ünnepelte a Hot Wheels a 35. születésnapját. Ebből az alkalomból készítettek egy animációs filmet,melynek a címe: Hot Wheels Highway 35 World Race. Ezt a filmet különleges grafikák és 35 klasszikus Hot Wheels autó jellemezte.

Egy másik ünnepi pillanat volt még az évfordulón.Bemutatták a Deora II teljes méretű modelljét a Los Angelesben található Petersen Automotive múzeumnál.

2004

2004-ben 100-új modellt adtak ki, amit Hot 100 - ra kereszteltek. Ezek közül sok karikatúraszerű újdonság látott napvilágot. Ezeket különböző szériákra bontották. Tooned, Blings, Hardzone, Crooze, Fatbax.

A Mattel nagy reményeket fűzött az új szériákhoz, de az eladások alapján nem lettek sikeresek.

2005

Ebben az évben, 12 T-Hunt, 10Track Aces, 50 Segment szériás és 50 egyéb modellt gyártott a Hot Wheels.

2006

2006-ban, 38 First Editions , 12-T-Hunt, 12 Track Aces, 60 darab Segment szériás és 96 darab egyéb modellt adtak ki.

2008

Ebben az évben ünnepli a Hot Wheels a 40. születésnapját,ezért rengeteg különleges kiadással készül a Mattel.

Gyüjtők

Az évek folyamán a Hot Wheels modelleket javarészt gyerekek gyüjtötték, de az elmúlt tizenkét évben a felnőtt gyüjtők száma megsokszorozódott. A Mattel becslése szerint a világban 41 millióra tehető azoknak a száma, akiknek valamilyen Hot Wheels termék megtalálható az otthonában. Egy átlagos felnőtt gyüjtőnek több mint 1500 darab modellje van a felmérések szerint,míg a gyerekek körében ez a szám 41 darab. Ennek a gyüjtői őrületnek a kezdete a T-Hunt széria megjelenésével, 1995-re tehető. Persze vannak akik régebb óta élnek együtt ezzel a szenvedéllyel. A nagy gyüjtők körében nem ritka a 10, 20, sőtt a 30 ezer darabos kollekció is. Általálában ezeknek a gyüjteményeknek már külön helységet alakítanak ki, amik leginkább egy múzeumra hasonlítanak.

Valószínüleg több száz,vagy több ezer olyan weboldal létezik, ami a Hot Wheels gyüjtőknek szolgáltat különböző információkat. A legtöbb gyüjtőnek van egy bizonyos elhivatottsága az autók iránt. Általában mindenki úgy kezdi, hogy csak egy, két darabot vásárol meg, mert tetszik neki, de pár év múlva arra döbbenünk rá,hogy a sok kis járgány tárolása már komoly problémákat vet fel.